Gastronomi İtalyan Mutfağı

Kestane Birası: Birra alle castagne

İtalya’da şarap üreticileri devletle doğrudan ya da dolaylı ilişkisi olan çok sayıda kurum tarafından denetlenirken bira üreticileri daha rahat hareket etmek imkanına sahipler. Bu yüzden İtalyan biraları, kılçıksız buğday, üzüm ve kestane gibi çeşitli yerel malzemeler içerebilmektedir. Özellikle Toskana ve Piemonte bölgelerinde kestane birası gibi deneysel tarz biraları üretme konusunda oldukça yol almış durumda.

Birra alle castagne

Bira üreticileri kestane çeşitlerini çeşitli şekillerde yani füme, kavrulmuş, kurutulmuş ve hatta kestane ağacının balını kullanarak ipeksi kıvamda, yoğun kavrulmuş

Castanea,kastanien, クリ属, Каштан, Καστανιά, 밤나무속, 栗, Kastanje, كستناء
Kestane meyvesi

tadını muhafaza eden kestane birası (Birra alle castagne) üretmektedir. Kestane biraları sonbaharda daha çok tüketilme eğiliminde olup, özellikle et yahnileri gibi kış mutfağına özgü yemeklerle birlikte tüketilmektedirler.

Korsika Kestane Birası: Pietra (Petra)

Pietra birasının logosu

Kestane birasının en popüler varyasyonu İtalya’da değil Fransa’ya bağlı (İtalyanca’nın Toskano lehçesiyle benzer özellikler taşıyan bir dilin konuşulduğu) Korsika adasında üretilmektedir. Korsika’da üretilen kestane birası, İtalyanca’da “taş” anlamına gelen Pietra olarak anılmakta olup, ayrıca “A biera corsa” adıyla da bilinmektedir. Pietra Bira Fabrikası 1996 yılında açılmış olup, Bira Fabrikasının kurucusunun Korsika’daki köyü Pietraserena’dan gelmektedir. Pietra birası, malt ve kestane unu karışımından elde edilen% 6’lık ABV amber birasıdır. Kestane unu Korsika’da her zaman bir tahıl olarak kullanılmışsa da kestane ununun kalitesini doğrulamak için uzun yıllar boyunca çalışmalar yapılması gerekmiştir. Kestanenin fermente edilebilirliği, biranın kalitesinin korunmasına yardımcı olur ve Pietra birasına altın rengini verir. Pietra biranın yıllık üretimi 25.000 hektolitreden fazladır.

Nerede Bulunur?

Nerede içebilirim diye soran olursa Como‘da Via Pasquale Paoli, 3 adresindeki Il Birrificio di Como birahanesinde kestane ve bal aromalı varyasyonunu, Vernante‘de, Via Valle Grande 15 adresindeki Birrificio Troll birahanesinde ise Eylül-Aralık ayları arasında bulabilirsiniz. Korsika’da ise pek çok birahanede bulabilir hatta Route de l’Étang, 20600 Furiani adresindeki Brasserie Pietra fabrikasını da ziyaret edebilirsiniz.